Ga naar de inhoud

Grote opkomst bij openingsfeest jubileumweek t ’t Vinkhuys

Spreek tekst uit

Laden...

Het is van buiten al te zien aan de grote gouden ballonnen: ’t Vinkhuys bestaat 50 jaar. Afgelopen vrijdag vond de feestelijke opening van de jubileumweek plaats. Naar schatting waren er meer dan 150 bezoekers aanwezig, waaronder wijkbewoners, vrijwilligers, werknemers, vaste bezoekers en zelfs oud-bewoners van ’t Vinkhuys.

Tentoonstelling

De avond werd geopend door de directeur van ’t Vinkhuys, die een korte toespraak gaf. Daarna vertelde de voorzitter van het bestuur van ’t Vinkhuys kort over de roerige geschiedenis van het wijkcentrum. Zo moest ’t Vinkhuys eind jaren ’80 bijna sluiten.  Vervolgens kwam Wethouder Eelco Eijkenaar aan het woord. ‘’t Vinkhuys bestaat nog en dat is aan jullie te danken, niet aan de gemeente,’ vertelde hij de aanwezigen. De wethouder en de bezoekers kregen allemaal een magazine aangeboden, waarin het verhaal van ’t Vinkhuys werd beschreven.

Na de toespraken barstte het feest los. De schilderclub van ’t Vinkhuys onthulde een gloednieuw schilderij, dat ze als cadeau aan ’t Vinkhuys aanboden. Mensen kletsen gezellig met elkaar, genoten van de muziek en bewonderden de tentoonstelling. Die ging over de geschiedenis van ’t Vinkhuys, maar toonde ook kunstwerken van de cursisten die in ’t Vinkhuys schilderles volgen. De bezoekers gingen hierbij met de kunstenaars in gesprek over hun werken. Rond 18.30 uur liep ’t Vinkhuys weer leeg en was het openingsfeest ten einde. De tentoonstelling valt de hele week nog te bezichtigen.

Ontzettend veel veranderd

RTV Noord sprak met Gerard Heijnen en Fred Habraken, de eerste en huidige voorzitters van het bestuur van ’t Vinkhuys. ‘Er is ontzettend veel veranderd’, vertelt de 85-jarige Gerard Heijnen. ‘Toen we begonnen, lag hier een puinhoop. Een boerderij die helemaal ingestort was.’

Na een renovatie kon het wijkcentrum in 1974 eindelijk open. Sindsdien zet ’t Vinkhuys zich in om een warme plek te zijn voor alle wijkbewoners.

Volgens de huidige voorzitter, Fred Habraken, kan ’t Vinkhuys er nog makkelijk 50 jaar tegenaan. ‘We hebben het gebouw net laten restaureren. De buitenkant is helemaal klaar. De actiebereidheid is ook volledig aanwezig. We zijn nog steeds vernieuwend bezig.’

Deze hele week viert ’t Vinkhuys nog feest. Klik hier voor het hele programma.

Lees hier de reportage van RTV Noord