Ga naar de inhoud

Zorgt de Held III voor overlast in Vinkhuizen?

Spreek tekst uit

Laden...

Op deze kaart staat in groen aangegeven waar de Held III komt te liggen.

 

Er wordt al lang over gesproken: de Held III. De nieuwe Groningse wijk die tussen de Held en Gravenburg komt te liggen. Afgelopen maand vonden er twee inloopbijeenkomsten plaats waar de huidige plannen voor de Held III onthuld zijn. Hoewel er veel goede ideeën op tafel liggen, maakt Wijkoverleg Vinkhuizen (WOV) zich zorgen over hoe de nieuwe wijk Vinkhuizen zal beïnvloeden.

De Held III

Het plan is om van de Held III een gevarieerde wijk met veel groen, water en verschillende types woningen te maken. Daarnaast moet er ruimte zijn om te sporten, elkaar te ontmoeten, naar school te gaan en een kleine buurtsuper te bezoeken. Men moet er betaalbaar en duurzaam kunnen wonen, in een groene omgeving.

In totaal worden er 1850 woningen gebouwd. Hiervan wordt 30% sociale woningbouw, 20% zogenaamde betaalbare woningbouw (tot 355.000 euro) en 50% vrije sector. Er komen zowel rijtjeshuizen, twee-onder-een-kap, vrijstaande woningen en appartementen.

Volkstuinvereniging Vinkhuizen moet wijken

Volgens het huidige plan zullen er aan de noordkant van Vinkhuizen sportvelden worden aangelegd. Een deel van Volkstuinvereniging Vinkhuizen op het Golden Raand terrein zal hierdoor verdwijnen. Mogelijk wordt een deel van het groene gebied ten noorden van het Aquamarijnpad ook gekapt.

Het WOV vreest dat de sportvelden geluidsoverlast zullen veroorzaken, omdat dit ook vaak het geval is bij Sportpark West End. Er zijn bovendien geen duidelijke plannen voor een bijbehorende parkeerplek. Die moet er wel komen, zodat bezoekers niet elders in de wijk gaan parkeren.

Ontsluiting

Het WOV maakt zich zorgen over de ontsluiting van de Held III. Volgens de huidige plannen zal die voornamelijk via de Siersteenlaan lopen, die daardoor drukker wordt. De Siersteenlaan is nu al een verkeersknelpunt. De gemeente denkt na over oplossingen voor de ontsluiting van het verkeer. Lees voor meer informatie het artikel ‘Mogelijke oplossingen verkeersknelpunten in kaart gebracht’.

Fietsers vanuit het noorden van de Held III zullen ook via de huidige fietspaden moeten rijden. Met name de Leegeweg en het Aquamarijnpad zullen daardoor drukker worden. Het WOV vraagt zich af of er plannen voor een voetpad worden gemaakt, zodat voetgangers nog steeds veilig gebruik kunnen maken van de paden.

Het WOV is wel tevreden over het plan om de snelheidsgrens op de Johan van Zwedenlaan te verlagen van 60 km/h naar 50 km/h. Dit zal leiden tot een veiligere situatie met minder geluidsoverlast.

Wat nu?

Het WOV vindt het jammer dat ze niet betrokken zijn bij de werkgroep de Held III. De plannen raken Vinkhuizen. Het WOV beraad zich nog over de volgende stap. In elk geval zullen de genoemde zorgen en bezwaren kenbaar worden gemaakt bij de gemeente.

Wie benieuwd is naar de precieze plannen kan ze bekijken op https://gemeente.groningen.nl/de-held-iii

 

 

Verbonden organisaties

Overig Zorg & welzijn

WOV – Wijkoverleg Vinkhuizen

Wijkoverleg Vinkhuizen is dé bewonersorganisatie voor de wijk Vinkhuizen en heeft de volgende doelen: – de belangen van alle inwoners van Vinkhuizen te behartigen bij

Adres

Radiumstraat 213
9743SN Groningen
Nederland

Vragen en contact

Heeft u vragen, opmerkingen of ideeën voor uw straat of uw buurt? Neem dan contact op met het bestuur van Wijkoverleg Vinkhuizen of met één van de coördinatoren. Vragen zijn altijd welkom! We kunnen niet alle problemen oplossen, maar altijd wel constructief meedenken.

Voor algemene vragen: [email protected]

Voor financiële vragen: [email protected]

Voor vragen over communicatie: [email protected]

Voor vragen over Wijknieuws Vinkhuizen: [email protected]

Voor vragen over rondbrengen van flyers: [email protected]

Voor vragen over groen: [email protected]

Voor vragen over verkeer: [email protected]

Contact