Ga naar de inhoud

Zorgen over uitstoot fabriek Icopal in Hoogkerk

Spreek tekst uit

Laden...

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat bewoners van het postcodegebied dat met 974 begint vaker gezondheidsproblemen hebben dan in andere gebieden. Een deel van Vinkhuizen valt ook in dit gebied. RTL Nieuws vraagt zich af of de gezondheidsklachten door de uitstoot van de dakleer- en bitumenfabriek Icopal komen. Volgens de GGD worden de gezondheidsklachten niet veroorzaakt door de uitstoot van de fabriek. Toch vragen GroenLinks en de SP om verder onderzoek. Wijkoverleg Vinkhuizen houdt de discussie in de gaten.

Uitstoot van Icopal

De gemeente en GGD vinden dat er goed moet worden geluisterd naar de zorgen van bewoners. De fabriek gebruikt kankerverwekkende materialen. De vraag is of deze materialen ook in de uitstoot van de fabriek zitten. Daarom heeft de GGD in 2022 onderzocht of de uitstoot gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Dat deden ze in opdracht van de gemeente Groningen. Uit het onderzoek bleek dat er geen verband is tussen de uitstoot van de fabriek en de gezondheid van omwonenden. De uitstoot voldoet aan strenge eisen. Daarnaast bereikt de uitstoot alleen een klein gebied rondom de fabriek. De GGD denkt daarom dat de gezondheidsklachten van omwonenden niet door de uitstoot komen.

Omgevingswet

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. Die wet zorgt voor nog strengere eisen over uitstoot van fabrieken. Door deze wet moet Icopal vanaf dit jaar de uitstoot nog verder verminderen. Icopal laat ieder jaar onderzoek doen naar de uitstoot. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijke partij. Een woordvoerder van Icopal zegt dat ‘de gezondheid en veiligheid van onze werknemers en lokale gemeenschappen altijd voorop staat in alles wat we doen’.

Verder onderzoek

Toch vinden experts dat de uitstoot van de fabriek verder moet worden onderzocht. De provincie Groningen heeft het RIVM en de GGD gevraagd of verder onderzoek mogelijk is. GroenLinks en de SP vinden dat de gemeente mee moet werken aan zo’n vervolgonderzoek.

Wijkoverleg Vinkhuizen (WOV) vindt het belangrijk dat inwoners van Vinkhuizen geen last hebben van schadelijke uitstoot. Het onderzoek van de GGD geeft aan dat de fabriek veilig is. Mensen kunnen door allerlei oorzaken last van hun gezondheid krijgen. Toch vindt het WOV dat er geen twijfel mag bestaan. Daarom houdt het WOV de discussie kritisch in de gaten.


Foto: Google Maps Streetview

Bron: RTL & OogTv

Verbonden organisaties

Overig Zorg & welzijn

WOV – Wijkoverleg Vinkhuizen

Wijkoverleg Vinkhuizen is dé bewonersorganisatie voor de wijk Vinkhuizen en behartigt de belangen van alle wijkbewoners.

Adres

Radiumstraat 213
9743SN Groningen
Nederland

Vragen en contact

Heeft u vragen, opmerkingen of ideeën voor uw straat of uw buurt? Neem dan contact op met het bestuur van Wijkoverleg Vinkhuizen of met één van de coördinatoren. Vragen zijn altijd welkom! We kunnen niet alle problemen oplossen, maar altijd wel constructief meedenken.

Voor algemene vragen: [email protected]

Voor financiële vragen: [email protected]

Voor vragen over communicatie: [email protected]

Voor vragen over Wijknieuws Vinkhuizen: [email protected]

Voor vragen over rondbrengen van flyers: [email protected]

Voor vragen over groen: [email protected]

Voor vragen over verkeer: [email protected]

Contact