Ga naar de inhoud

Sportpark Nieuwe Held ten koste van Vinkhuizen

Spreek tekst uit

Laden...

Op de afbeelding: de ligging van de Nieuwe Held, hier nog Held III genoemd.

 

De Nieuwe Held is de uitbreiding van de huidige Held naar het noorden toe. De nieuwbouwwijk stond al twintig jaar op de rol, maar eindelijk lijkt het er nu echt van te komen. In mei presenteerde de gemeente Groningen de plannen. Het zag er fantastisch uit, behalve voor Vinkhuizen-Noord.

Golden Raand voor een deel plat

De gemeente wil bij de Nieuwe Held graag een nieuw sportpark. In de afgelopen jaren heeft de gemeente veel sportparken ingeperkt, terwijl de bevolking alleen maar groeit. Volgens de gemeente is de nieuwe wijk erg geschikt voor een park. De gemeente wil die sportterreinen niet aanleggen in de nieuwe wijk, maar in wat nu Vinkhuizen-Noord is. Een deel van het volkstuincomplex Golden Raand moet wijken voor (kunst)gras, ook de bosschages bij de Reigerflat ten noorden van het Aquamarijnpad gaan volgens de plannen tegen de vlakte voor een sportkantine.

Brullende supporters en volgeparkeerde straten

Wijkoverleg Vinkhuizen (WOV) was verrast en verbijsterd over de plannen. Er is geen overleg geweest. Vinkhuizen is buiten elke klankbordgroep gehouden. WOV vindt dat de gemeente Vinkhuizen te vaak niet meeneemt in overleg. De vervelende kantjes van een nieuwe wijk kunnen niet zomaar worden afgewenteld op Vinkhuizen.

Inmiddels heeft de gemeente al besloten dat met een nieuwe buurtindeling het noorden van Golden Raand en de bosschages bij de Reigerflat opeens geen deel meer uitmaken van Vinkhuizen, maar van de Nieuwe Held. Vinkhuizen krijgt alle verkeer vanuit de nieuwe wijk te verstouwen. De fietsroutes Aquamarijnpad en Edelsteenlaan worden veel en veel drukker en dat geldt helemaal voor de Siersteenlaan die nu al in de spits overvol staat. Omwonenden van de Briljantstraat en Aquamarijnstraat staat waarschijnlijk parkeerhinder te wachten van de gebruikers van het sportpark.

De volkstuinders zien hun rust verdwijnen: in het weekend schoffelen ze onder de luidsprekers van sportwedstrijden. Nog erger wordt het voor de bewoners van de Reigerflat die de voetbalvelden pal aan hun gevel hebben liggen en uitkijken op de sportkantine die in het voorjaar wellicht zeer lange en luidruchtige derde helften gaat organiseren. De natuur, waarmee Vinkhuizen al minder bedeeld is, wordt ingewisseld voor beton en lichtmasten.

Brandbrief

Begin juli heeft WOV een brandbrief gestuurd naar wethouder Eelco Eikenaar over deze plannen. De wethouder heeft aangekondigd een gesprek te regelen tussen het bestuur van WOV en het projectteam. WOV vindt dat ook wel het minste, maar ziet daarnaast graag hoe een fatsoenlijk participatietraject kan worden opgestart.

Gesprek Projectteam

Het gesprek met het projectteam heeft inmiddels plaats gevonden; op 10 juli. De projectmanager geeft toe dat het Wijkoverleg Vinkhuizen eerder betrokken had moeten worden, want de plannen hebben meer invloed op de wijk Vinkhuizen dan gedacht.

Het WOV geeft aan dat er rond Vinkhuizen heel veel onderwerpen spelen in en rond de wijk. Niet alleen De Nieuwe Held maar ook bijvoorbeeld Suikerzijde, Ring West, Westflank, aanleg warmtenet. Het is van belang om de effecten van deze plannen voor Vinkhuizen in samenhang te bekijken. Dat is de gemeente met ons eens.

 Vragen en antwoorden over de Nieuwe Held

De gemeente maakt een stuk met alle vragen en antwoorden die er zijn over De Nieuwe Held. Hier zijn ook alle vragen en opmerkingen uit de 2 informatiebijeenkomsten in ’t Vinkhuys te vinden. De zorgen van WOV rond verkeer en groen zijn besproken en worden meegenomen in dit stuk. Binnenkort is het te lezen op de website van de gemeente.

 

Het WOV zal de berichtgeving kritisch volgen en is lid geworden van de klankbordgroep die is gevormd om tijdig mee te praten over de verdere ontwikkeling van De Nieuwe Held en de gevolgen voor bewoners van Vinkhuizen.

 

Wilt u reageren of hebt u vragen aan het WOV? Dat kan door een mail te sturen naar [email protected]

Meer berichten van het WOV vindt u hier.


Afbeelding: https://gemeente.groningen.nl/de-nieuwe-held

Verbonden organisaties

Overig Zorg & welzijn

WOV – Wijkoverleg Vinkhuizen

Wijkoverleg Vinkhuizen is dé bewonersorganisatie voor de wijk Vinkhuizen en behartigt de belangen van alle wijkbewoners.

Adres

Radiumstraat 213
9743SN Groningen
Nederland

Vragen en contact

Heeft u vragen, opmerkingen of ideeën voor uw straat of uw buurt? Neem dan contact op met het bestuur van Wijkoverleg Vinkhuizen of met één van de coördinatoren. Vragen zijn altijd welkom! We kunnen niet alle problemen oplossen, maar altijd wel constructief meedenken.

Voor algemene vragen: [email protected]

Voor financiële vragen: [email protected]

Voor vragen over communicatie: [email protected]

Voor vragen over Wijknieuws Vinkhuizen: [email protected]

Voor vragen over rondbrengen van flyers: [email protected]

Voor vragen over groen: [email protected]

Voor vragen over verkeer: [email protected]

Contact