Op de koffie bij… David van Tiny Houses Westpark
Spreek tekst uit
Op de foto: Leo (links) & David.
Iedere maand gaat Marloes op de koffie bij een leuke vrijwilliger, werknemer of wijkbewoner die echt iets met Vinkhuizen heeft. Deze maand gaat ze bij bewoners van Tiny Houses Westpark langs.
Vlak naast Tuin in de Stad ligt Tiny Houses Westpark. Het kleinste wijkje van de stad, noemen ze zichzelf. Er staan vierentwintig tiny houses, oftewel kleine huisjes, elk met een oppervlak van minder dan 50m². Misschien ben je er wel eens doorheen gewandeld.
Klimaatvriendelijk
David van der Vliet woont hier nu ruim 3 jaar. Hij vertelt dat het park begon als een idee van GroenLinks en de Partij van de Dieren, maar dat het verder helemaal door burgers is bedacht en opgebouwd. Er wonen iets meer dan dertig mensen in het park, van twintigers tot 50 plussers. Er zijn zelfs al twee baby’s geboren.
“We proberen zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn,” vertelt David. De huisjes zijn allemaal energiezuinig. Sommigen zijn zelfgebouwd en anderen gekocht. Bij de ingang staan twee elektrische lease auto’s onder een overdakking bedekt met zonnepanelen. Iedereen in het park mag die auto’s gebruiken. Omdat de huisjes klein zijn blijven de stookkosten laag. Enkele mensen vangen regenwater op om daarmee de wc’s door te spoelen. Bovendien zijn er veel moestuintjes.
Klein maar fijn
David woonde zelf in een klein appartement met een balkonnetje voordat hij hier kwam wonen. “Ik voelde me opgesloten in een blokkendoos,” zegt hij. Bij Tiny Houses Westpark woont hij in een prachtige omgeving waar hij iedereen kent. Het is een hechte gemeenschap die elkaar met zowel kleine als grote dingen helpt. David mist de extra ruimte van een groter huis niet. Hij moest veel spullen wegdoen om hier te kunnen wonen. “Eigenlijk heb je niet veel nodig,” zegt David.
Wonen in een park
Terwijl we door het park lopen komen we Leo tegen, een van de andere bewoners van Tiny Houses Westpark. Hij klust nog wat aan de veranda van zijn huisje. Het is een prachtig bouwwerk van hout en aluminium, dat hij zelf heeft ontworpen en gebouwd. “Ik heb er veertien maanden aan gewerkt, in Duitsland,” vertelt Leo, die zelf ook uit Duitsland komt. Leo vindt het net als David erg fijn wonen in het park. Niet alleen omdat de andere bewoners hem hielpen met het onderhoud van zijn woning, maar ook voor de gezelligheid. Hij hielp mee om een eigen versie van de olympische spelen te organiseren en wil ook filmavonden gaan plannen.
Het nieuwe buurthuis in aanbouw.
De toekomst
Eigenlijk mag Tiny Houses Westpark maar tien jaar op deze plek blijven. Leo en David hopen dat ze langer mogen blijven. Ze hebben ideeën genoeg om het nog mooier te maken. Het buurthuis moet nog af en er valt nog veel te halen met de natuur.
“Toen we hier begonnen had je alleen maar gras en teken,” vertellen David en Leo. “Nu zit het vol met insecten en zien we zelfs wel hazen en reeën voorbij komen.” Bovendien groeien er nu heel veel verschillende plantensoorten. Het ooievaarsnest is nog niet in gebruik, maar misschien komt dat nog.
“We zijn nog niet klaar. De komende twee jaar gaan we nog heel veel doen,” zegt Leo.