Ga naar de inhoud

Word buddy! Contact van mens tot mens

Spreek tekst uit

Laden...

Humanitas Groningen en Buddy to Buddy starten nieuw initiatief

Humanitas Groningen en Buddy to Buddy slaan de handen ineen en starten vanaf september een pilot om nieuwkomers, vluchtelingen die hun land van herkomst noodgedwongen moesten verlaten, te koppelen aan stads- en dorpsgenoten.
Nieuwkomers en Groningers worden gekoppeld op basis van gelijkwaardigheid en wederzijdse interesses. Het doel is om elkaar te leren kennen, gewoon contact van mens tot mens.

Het initiatief om Buddy to Buddy naar de gemeente Groningen te halen, kwam vanuit lokale inwoners in samenwerking met Humanitas. Rients Jorna, bestuurslid Humanitas: “Naast bestaande professionele hulp blijkt er onder nieuwkomers ontzettend veel behoefte aan gelijkwaardig contact met Nederlanders. Een feestje van een Nederlander waar je welkom bent, is niet vanzelfsprekend. Tegelijkertijd zijn er ook veel Nederlanders die hun wereld open willen stellen voor een nieuwkomer. Met Buddy to Buddy brengen we dit bij elkaar.”

Charlie van der Hulst, projectleider Buddy to Buddy in Deventer en begeleider van de pilot in Groningen: “Je wereld naar elkaar openstellen is een enorme verrijking, zowel voor de nieuwkomer als de Nederlander.”

Contact van mens tot mens

Gelijkwaardig contact, van mens tot mens. Het lijkt zo simpel, maar het gaat niet altijd vanzelf. Veel nieuwkomers leven in een isolement, soms zelfs nog jaren na hun officiële ‘inburgering’. Ze willen graag in contact komen met Nederlanders, maar weten niet goed hoe.

Charlie van der Hulst: “Die ene persoon kan de deur openen naar onze samenleving en daarmee heel waardevol zijn in het opbouwen van een leven in Groningen.”

In de 18 gemeenten waar Buddy to Buddy al actief is, ontstaan prachtige resultaten uit het matchen van buddy’s. Charlie: “Simpelweg door elkaar te leren kennen, ontdekken we het verhaal van de ander en vergroten we elkaars wereld. Dat gaat beide kanten op. Ik gun iedereen die ervaring.”

Nu heeft in Groningen een enthousiast team de handen ineen geslagen en zijn zij van plan om dit jaar de eerste buddy’s met elkaar te matchen. De doelstelling van Buddy to Buddy is om vluchtelingen uit een isolement te halen en de betrokkenheid van inwoners in de gemeente Groningen bij de opvang van vluchtelingen te vergroten. Dit najaar start het project met de allereerste matchingsronde, waaraan zo’n 50 mensen kunnen deelnemen.

Word buddy!

Iedereen kan meedoen, jong, oud, alleen of als gezin. Je kunt van betekenis zijn voor een ander door jezelf te zijn. Buddy’s worden gekoppeld op basis van gemeenschappelijke interesses en kiezen ervoor om in een periode van vier maanden wekelijks contact met elkaar te hebben. Hiermee open je de deur naar elkaars wereld. Naast het 1-op-1 contact met je buddy, word je samen met alle andere buddy’s onderdeel van de community. Buddy to Buddy organiseert groepsactiviteiten waar de buddy’s elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten en plezier maken. Daarnaast is er begeleiding in de vorm van Buddytalks, waarin ruimte is om jouw ervaringen te delen. Je staat er dus niet alleen voor. Na vier maanden wordt het project feestelijk afgesloten en is, in veel gevallen, de basis voor een langere vriendschap gelegd.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je als buddy meedoen in de eerste matchingsronde?

Meld je aan via www.buddytobuddy.nl/groningen of kom naar onze informatieavond op 2 oktober om 19:30. De locatie wordt nog bekend gemaakt. Je leest er meer over op de website en Instagram.

Heb je vragen of wil je op een andere manier bijdragen aan het initiatief? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.