Ga naar de inhoud

Tuin in de Stad: een groen paradijs in Vinkhuizen

Spreek tekst uit

Laden...

Heb je wel eens gehoord van Tuin in de Stad? Dit groene paradijs vind je midden in het Westpark in Vinkhuizen. Het is een prachtige plek vol groen, waar planten, bloemen en bomen je omringen. Tuin in de Stad is een ideale plek om te ontspannen, weg van de drukte van de stad. 

Vivian is de drijvende kracht achter Tuin in de Stad. Vijftien jaar geleden begon ze aan de Friesestraatweg. “Het begon eigenlijk zonder plannen. Ik had toen een kantoorbaan, maar ik wilde graag iets buiten doen. Toen ontdekte ik een failliete kwekerij aan de Friesestraatweg en vroeg of ik het kon huren. Zo begon het allemaal. In 2016 verhuisden we naar het Westpark’’, vertelt Vivian.

Samen met partner Frans en enthousiaste vrijwilligers maakt Vivian van Tuin in de Stad een succes

“Toen we naar het Westpark verhuisden, was er niets. Alle kavels waren leeg. We hebben het gebouw en het terrein samen met vrijwilligers opgebouwd, met stro en leem en veel hergebruikte materialen. Nu hebben we een grote keuken, een gezellige huiskamer, een plantenwinkel, atelier, kas, en een terras. We hebben ook een mini camping, moestuin, kerstbomenbos, werkplaats en plek om te spelen. Daarnaast is er een imker die honing verkoopt. Er worden veel verschillende dingen georganiseerd door onszelf of door anderen, die zowel openbaar toegankelijk zijn als voor besloten groepen.’’

Bij Tuin in de Stad heeft iedereen een plek aan tafel

‘’We hebben gemiddeld 30 tot 50 vrijwilligers. Sommigen komen elke dag, anderen eens in de drie weken. Je mag hier gewoon jezelf zijn. Dat zorgt ervoor dat we met een diverse groep mensen zijn, die allemaal in hun eigen kracht staan. Mensen dragen op hun eigen manier bij. Van schoonmaken en koken tot bouwen en werken in de tuin”, vertelt Vivian.

Bewust omgaan met natuur en milieu staat centraal bij Tuin in de Stad

“Op een kleinschalige manier kun je al veel impact hebben. We kweken schone vaste planten zonder gif en met natuurlijke zaden. Laatst hadden we een bioloog op bezoek die hier bijzondere dingen ontdekte en Tuin in de Stad een natuurgebied noemde. Dat vond ik heel bijzonder.’’

Samen in de buurt

Naast Tuin in de Stad zijn er in het Westpark ook zes andere initiatieven, waaronder een waterskivereniging en een openbaar voedselbos. Vivian vertelt: “We werken samen met alle initiatieven om het park een echt park te maken. In september of oktober openen we twee wandelroutes en houden we een open dag om de toekomstplannen te delen. Iedereen is uitgenodigd om mee te denken en te doen. Samen ontwikkelen we het Westpark.”

Vivian nodigt iedereen uit eens te komen buurten

“Als je in Vinkhuizen woont, is het praktisch je achtertuin. Je kunt hier de rust opzoeken of andere mensen ontmoeten. Het terrein is voor iedereen toegankelijk. Je bent altijd welkom. Via onze wekelijkse e-mailnieuwsbrief kun je op de hoogte blijven van wat er te doen is”.

Enthousiast om vrijwilliger te worden?

Stuur een mailtje naar [email protected] of kom langs. In een gesprek bekijken jullie samen wat je graag zou willen doen en wat de mogelijkheden zijn. Leuk!


Bron: link

Fotograaf: Rianne Martens

Met toestemming geplaatst.

Verbonden organisaties

Vrije tijd

Tuin in de Stad

Tuin in de Stad is een kwekerij in het Westpark, aan de rand van Vinkhuizen. Wij kweken vaste planten zonder gif. Daarnaast verkopen wij kerstbomen, die je terug kan brengen. Wij hebben een moestuin, een camping, een doolhof met speelplaats en een kasteel als werkplaats. Vrijwel elke donderdag kun je bij ons eten op basis van donatie. Je kunt ons gebouw ook huren (met of zonder catering).

Adres

Tarralaan 6
9745 ER Groningen
Nederland

Contact