Ga naar de inhoud

Vinkhuizens Tijdschrift KLADBLOK opent digitaal archief

Spreek tekst uit

Laden...

 

Vanaf vrijdag 6 september 2024 online te vinden op  kladblokarchief.blogspot.com

 

KLADBLOK, ook wel CLADBLOCK genoemd, was vanaf april 2001 tot en met december 2023 een gratis open podium op papier met zijn basis in Vinkhuizen. In het blad, dat maandelijks verscheen, verzamelden zich dichters, prozaïsten, essayschrijvers, beeldend kunstenaars en mail art makers, een bont gezelschap, telkens rondom elke keer een ander thema zoals ‘Schermutselingen’, ‘Het Antiquariaat’, ‘Koffiedik kijken’ of  ‘Bijplaatsing’. Na 250 afleveringen zette de redactie er een punt achter. Je kunt niet eeuwig doorgaan en de kosten, vooral porti, werden wat te begrotelijk.

Parels

Het mooie van kunst is dat zij haar waarde behoudt. Ook na vele jaren is een afbeelding of gedicht nog interessant, vermakelijk of ontroerend. Tussen de duizenden bijdragen aan KLADBLOK waren heel wat pareltjes. De redactie van KLADBLOK zou het jammer vinden als die niet meer gevonden zouden kunnen worden en is daarom  aan de slag gegaan met een digitaal archief. Alle afleveringen van het blad zijn daardoor beschikbaar als PDF voor kunstliefhebbers nu en in de toekomst.

Schatkamer vol cultuur

Op vrijdag 6 september 2024 vindt de digitale onthulling plaats in de Zeeheldenbuurt te Groningen. Webmaster Jan heeft zich ontfermd over de technische details van het archief.

“Het was een uitdagende klus”, vertelt hij. “Je wilt een archief bouwen dat voor iedereen toegankelijk is, zonder teveel poespas  en afleidende  frutsels maar ook weer niet te saai of te gedateerd”. Paul Borggreve, die al sinds het prille begin betrokken was bij KLADBLOK is enthousiast: “In een sobere maar zeer doeltreffende omgeving staat 24/7 een schatkamer vol cultuur ter beschikking. Het enige gevaar is dat je er niet meer uit wilt.”

De onthulling vindt plaats op een ASUS-laptop van de webmaster. “Het is dan voorlopig even de laatste keer dat ik https://kladblokarchief.blogspot.com intoets”, lacht Jan. “Het was veel werk, maar het mag er ook zijn!”