Ga naar de inhoud

“Je doet het omdat je van die mensen houdt” – Interview met Sociaal Raadsvrouw Arlette Dewnarain

Spreek tekst uit

Laden...

Arlette Dewnarain weet het nog goed. Op 13 september 1999 ging ze voor het eerst aan de slag als sociaal raadsvrouw in Vinkhuizen. Dat is alweer 25 jaar geleden. Om dat te vieren ging Op ’t Vinkentouw bij haar langs om haar te vragen wat ze als sociaal raadsvrouw doet.

Wijkbewoners ondersteunen

Arlette is vrolijk en lacht veel terwijl ze over haar werk vertelt. Ze geniet er nog steeds van. Dat was wel anders, toen ze eerst afstudeerde. Ze had rechten gestudeerd en liep stage bij een advocaat. Dat vond ze maar niks. Ze wilde mensen op een directere manier helpen. Daarom werd ze sociaal raadsvrouw.

Als sociaal raadsvrouw maakt Arlette het wel en wee van wijkbewoners mee. Ze ondersteunt wijkbewoners bij lastige regelzaken, zoals erfrecht en sociaal zekerheidsrecht. Arlette helpt ook met belastingaangifte doen en schulden oplossen. Mensen zitten er over in. Door het samen aan te pakken wordt het makkelijker.

Arlette noemt een voorbeeld. Een ouder stel vroeg om hulp omdat ze dit jaar extra belasting moesten betalen. Arlette keek of het stel recht had op bepaalde regelingen. Dat bleek zo te zijn. Het stel houdt daardoor volgend jaar meer geld over.

Een band opbouwen

Arlette bouwt een band op met veel van de wijkbewoners die ze helpt. Ze ziet mensen opbloeien. Mensen raken uit de schulden, krijgen een baan en hun kinderen doen het goed. Dat is heel fijn om te zien. Het is niet altijd makkelijk. Arlette vertelt over de coronacrisis. Toen overleden veel mensen die ze via haar werk had leren kennen. Dat ging haar niet in de koude kleren zitten. Bovendien kon ze niet zomaar mensen op gesprek uitnodigen. Daarom wandelde Arlette door de wijk heen om mensen toch te kunnen helpen.

“Eén mevrouw riep mijn naam en gooide zo vanuit de flat haar papieren naar me toe,” vertelt Arlette lachend. “Dat hoort natuurlijk niet helemaal zo, maar ik heb toch geholpen. Het was spannend omdat we nog niet wisten hoe het virus werd overgedragen. Maar ja, je doet het omdat je van die mensen houdt.”

De wijk in

Arlette wil meer de wijk in. De afgelopen weken is ze met collega’s op de bakfiets door Vinkhuizen getrokken. Op meerdere plekken in de wijk zijn ze blijven staan om koffie en thee uit te delen en met wijkbewoners te praten. Arlette en haar collega’s kregen hele leuke reacties. “Het was erg gezellig,” vertelt ze. “Zo laten we ons gezicht zien en ontdekken we wat er in de wijk speelt. We zijn er voor de wijk, niet voor onszelf.”

Mijn kracht

Arlette vindt het enorm belangrijk om anderen te helpen. Ze is niet alleen sociaal raadsvrouw, maar gebruikt haar ervaring uit de praktijk ook als raadslid in Midden-Groningen. Daarnaast is ze Hindoe geestelijk verzorger bij de gevangenis P.I. Ter Apel en de van Mesdagkliniek in Groningen.

“Als je iemand wil helpen moet je het goed doen,” zegt Arlette. “Soms ben ik streng. Mensen moeten hun best doen. Fraude accepteer ik niet. Maar als het echt niet lukt ga ik tot het uiterste om te helpen. Dat is mijn kracht.”

Advies nodig?


Wilt u zelf advies over regel- of geldzaken? WIJ Vinkhuizen houdt elke dag spreekuur van 09:00 uur – 12:30 uur aan de Boraxstraat 4. Elke vrijdag tussen 09.30 en 11.30 uur vindt het financieel spreekuur plaats. Kom gerust langs, dan helpt het WIJ team u verder. Of bel 050 367 63 03, op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur.

 

 

 

 

 

Verbonden organisaties