Ga naar de inhoud

Op de Koffie bij… Rim en Simone

Spreek tekst uit

Laden...

Iedere maand gaat Marloes op de koffie bij een leuke vrijwilliger, werknemer of wijkbewoner die echt iets met Vinkhuizen heeft. Deze maand gaat ze bij Rim en Simone van Vanhulley langs.

Elke dag komt een groep vrouwen samen bij Vanhulley, in het oude schoolgebouw aan de Metaallaan. Drie oude klaslokalen zijn omgebouwd tot een naaiatelier. De vrouwen van Vanhulley maken van oude stof nieuwe dingen. Oude banners en werkkleding veranderen in allerlei nieuwe tassen, vlaggenlijnen, etuis en zelfs babykleding. Kortom, er wordt niks weggegooid. Maar naaien is niet het belangrijkste doel van VanHulley. Rim en Simone vertellen meer.

Atelier

Simone is stagiaire bij Vanhulley. Ze geeft een korte rondleiding door het verrassend grote atelier. Enorme naaimachines staan klaar voor gebruik. Aan de wand staat een lange kast vol met allerlei soorten stof. Een groepje vrouwen zit aan een enorme tafel een spelletje te spelen. Er is zelfs plek voor een klein keukentje.

Simone legt uit dat er ieder jaar een nieuwe groep vrouwen bij Vanhulley werkt. Veel van de vrouwen hebben nog niet eerder gewerkt. Nu werken ze 16 uur per week in het atelier. Daarnaast gaan ze één dag naar het Noorderpoortcollege om hun diploma Assistent Dienstverlening en Zorg (MBO niveau 1) te halen of volgen ze 2 keer per week lessen Nederlands. Het derde onderdeel van het traject is de les Talentontwikkeling op maandagochtend. Hierbij werken ze aan vragen als ‘ Wie ben ik?’, ‘wat kan ik?’ en ‘wat wil ik na Vanhulley?’.

Cultuur delen

Rim is een van de vrouwen die elke week bij Vanhulley werkt. Ze woont in Vinkhuizen en is druk bezig met inburgeren. “Ik vind het hier heel leuk,” zegt Rim. “Het is gezellig, maar we leren ook veel.”

Samen met Simone legt ze uit wat Vanhulley doet. Bedrijven zoals BAM sturen oud textiel op naar Vanhulley, waar Rim en haar collega’s nieuwe dingen van maken, zoals verschillende soorten tassen. Ondertussen leren de vrouwen ook heel andere dingen. Hoe je een sollicitatiegesprek voert, bijvoorbeeld. Of hoe je een presentatie geeft, gasten ontvangt of de telefoon opneemt. Allerlei zaken die je nodig hebt in het dagelijkse, werkzame leven. Op donderdag spelen de vrouwen spelletjes. Elke vrijdag gaat Rim naar het Noorderpoortcollege.

“Dit jaar hebben jullie ook het Suikerfeest georganiseerd,” voegt Simone toe.

“Ja klopt!” Rim glimlacht breed. “We hebben gekookt en muziek uitgekozen. Het feest was voor gasten uit het Magma gebouw, maar ook voor vrienden en familie. We deelden elkaars cultuur.”

Dromen

Rims jaar bij Vanhulley zit er bijna op. Ze weet al wat ze daarna gaat doen. “Ik wil ICT’er worden,” vertelt Rim. Eigenlijk is ze dat al: in haar geboorteland heeft Rim al een opleiding gevolgd. In Nederland moet ze opnieuw haar diploma halen. Vanaf september is het zover: dan begint de ICT-opleiding.

Tot die tijd blijft Rim bij Vanhulley. “Hier werken en leren we. We delen onze dromen en ideeën met elkaar. Het is heel fijn om dit samen te doen,” zegt ze.


Op de foto: Rim (tweede van links), Simone (rechts) en andere deelnemers van VanHulley.

Verbonden organisaties