In gesprek met Roelke Nienhuis over groene ontmoetingsplekken in Vinkhuizen
Spreek tekst uit
Vinkhuizen is weer een stukje groener. Voor de zomer zijn er op de pleintjes in de Briljantstraat en het plein aan de Dolomietstraat tegels en beton weggehaald om ruimte te maken voor nieuwe, groene borders. De pleinen zijn aangepakt door de gemeente Groningen, vanuit Operatie Steenbreek. Het doel van deze operatie is om de leefomgeving voor zowel mens als natuur te verbeteren.
Hittesafari
Roelke Nienhuis, projectmanager van Operatie Steenbreek, laat weten dat ze met een aantal wijkvertegenwoordigers op hittesafari gingen tijdens de coronacrisis. De groep liep door de wijk en ontdekte waar het in de zomer te heet wordt. “Vervolgens hebben we plannen gemaakt voor deze hittestress locaties en zijn we weer teruggegaan naar pleinen. Daar deelden we koffie uit en lieten we tekeningen van onze plannen zien aan wijkbewoners”, zegt Nienhuis. Bewoners legden de nadruk bijvoorbeeld op dat er ook plek moet zijn voor kinderen en om elkaar te ontmoeten.
Stepping Stones
Dit jaar ging de aanleg van start. “Er lagen in het wegdek van de Briljantstraat eerst gele klinkers in diamantvorm. We hebben de klinkers eruit gehaald en op dezelfde plek groene borders aangelegd,” vertelt Nienhuis. “Zo blijft er wat bewaard van het oude straatbeeld, maar is het toch groen.” Aan het eind van het jaar worden er Stepping Stones op de groene borders neergelegd. Dit zijn betonnen schijven waar omwonenden op kunnen zitten of spelen.
Het plein aan de Dolomietstraat heeft nu twee nieuwe stukken groen en nieuwe bomen. Het plein is in de zomer een populaire speelplek voor kinderen, die van de fonteinen genieten. Door de nieuwe borders en extra bomen is er nu ook een fijne schaduwrijke plek om te zitten.
Gezellig én groen
De nieuwe inrichting slaat twee vliegen in een klap, volgens Roelke Nienhuis. Ten eerste zijn de pleinen klimaatbestendiger geworden. De nieuwe bomen en borders zorgen ervoor dat de pleinen in de zomer koeler blijven. Doordat er minder tegels liggen kan regenwater makkelijker weglopen en wordt de zon minder weerkaatst.
Ten tweede zijn de vernieuwde pleinen de perfecte plek om elkaar te ontmoeten of samen te spelen. Dat bleek al tijdens de aanleg. “De omwonenden kwamen koffie en soep uitdelen,” vertelt Nienhuis enthousiast. “De sfeer zat er dus meteen al goed in.”
Dit artikel maakt deel uit van ‘Vinkhuizen: op weg naar een duurzame toekomst‘, een samenwerking tussen Nijestee, WarmteStad, de Huismeesters, Patrimonium en de gemeente Groningen. Dit doen we om u zo goed mogelijk te informeren over wat er allemaal gaat gebeuren.
Om ervoor te zorgen dat de plannen die we maken zo goed mogelijk aansluiten bij uw behoeften, gaan we ook graag met u in gesprek. Dit doen we bijvoorbeeld tijdens informatie bijeenkomsten, inloopspreekuren, gesprekken aan de deur en ‘koffiekarmomenten’ in uw straat of buurt. Zo blijven we met elkaar in contact.