Ga naar de inhoud

Burendag bij Volkstuinvereniging Vinkhuizen

Spreek tekst uit

Laden...

Weer of geen weer, als tuinder moet je je een beetje kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Zaterdag 28 september was het dus ‘geen weer’: regenbuien met tussendoor gelukkig ook nog zonnige perioden. En koud! Toch wagen nog best veel buren en bekenden een bezoek aan de volkstuinen achter de Aquamarijnflats in Vinkhuizen. Zaterdag was het Burendag en ter gelegenheid daarvan heeft de tuinvereniging de buurtbewoners uitgenodigd en een aantal leuke activiteiten georganiseerd.

Bij binnenkomst op het tuincomplex werden we welkom geheten en kregen we alvast een voucher voor iets lekkers bij de koffie/thee verderop in de kantine. We wandelden over het hoofdpad en kwamen langs tuinen met bonenstokken, her en der een mooie pompoen  en andere groenten, maar ook veel mooie bloemen.

Slakken, toch leuk?

Buiten stond een knutseltafel in de buurt van de kantine. Er lag een geweldige knuffelslak op de tafel, ter inspiratie voor knutselwerkjes. En misschien ook ter verwerking van het nationale tuintrauma van het afgelopen seizoen? Een nog leukere activiteit op dit moment bleek het bellenblazen te zijn. Met drie stokjes en wat zeepsop konden de kinderen met behulp van de wind enorme zeepbellen blazen.

Daar dichtbij was de Expeditie Wilde Natuur. Ook daar was de slak in de hoofdrol. En voor slakken vangen bleek het perfect weer te zijn. Er werd gespeurd op natte plekken. Ook werd er met een schepnetje in de sloot gevist. De slakken mochten meedoen aan een slakkenrace. Ondertussen konden we ze goed bekijken. Er bleken veel meer slakkensoorten te zijn dan we hadden gedacht. Niet alleen de bekende naaktslakken en huisjesslakken, maar ook nog slakken met punthorentjes en hele platte schijven als huisje.

‘t Proathoes

Tijdens een felle bui belandden we in ’t Proathoes, de kantine van de vereniging. Het was daar een gezellige drukte en ik warmde er weer lekker op met een kop hete kruidenthee. De vereniging is best groot, ruim 200 leden en hun aanhang/gezin. Ook voor de tuinders zelf is deze dag een mooie gelegenheid om elkaar beter te leren kennen.

In het winkeltje konden de tuinders zaden, potgrond en meststoffen kopen. Op de tuin zaten 2 imkers. Er was echte honing te koop van eigen tuin. Wat is dan het verschil met de honing uit de winkel? Die is namelijk veel goedkoper. Dat kan omdat daaraan suikersiroop is toegevoegd. Van de echte honing hoef je veel minder te gebruiken dan van de sjoemelhoning.

 Toen de lucht weer opklaarde moesten we natuurlijk nog even bij de appelpers kijken. Er werden daar met man en macht appels gevierendeeld en van hun klokhuis ontdaan. Nadat de appels nog wat fijner gemaakt waren in de shredder, werden ze uitgeperst met de fruitpers. Wie wilde kreeg een flesje mee naar huis. Heerlijk friszuur appelsap.

Langs de tuinen

We liepen het eerste deel van de speurtocht, maar daarna hielden we het voor gezien. Volgend jaar misschien meer zaadjes verzamelen… Bij de uitgang wachtte ons nog een verrassing: we kregen een aardbeiplantje mee.


Foto door Janny Wierenga.

Kijk voor meer informatie over Volkstuin Vinkhuizen op hun website.