Verdriet en onzekerheid: Verdwijnen de volkstuinen in Vinkhuizen?
Listen to this page
Door de ontwikkeling van een sportpark bij de wijk ‘De Nieuwe Held’ dreigen een aantal tuinen van Volkstuinvereniging Golden Raand in Vinkhuizen te verdwijnen. En dat terwijl de gemeente Groningen de laatste tijd veel investeert in duurzaamheid en biodiversiteit. Volgens voorzitter van de Volkstuinenvereniging Mennie Oosterhuis is het allemaal erg dubbel. De knoop over het behoud van de tuinen wordt binnenkort doorgehakt.
Nieuwe woonwijk
Het gaat om plannen voor de aanleg van een sportpark inclusief een kantine die onderdeel zijn van de nieuwe woonwijk. Deze komen strak tegen de wijk Vinkhuizen aan te liggen. Vooral de Reigerflat aan de Aquamarijnstraat als de volkstuinenvereniging ondervinden hier hinder van. Ruim twintig tuinen, zo’n drieduizend vierkante meter, moeten volgens de plannen van de gemeente wijken en dat terwijl de wachtlijsten en de behoefte aan groen alleen maar toenemen.
‘Laat ik als eerste duidelijk maken dat we niet tegen de bouw van de nieuwe wijk zijn’, zegt Oosterhuis. ‘Integendeel, we zien dat er grote woningnood heerst en we vinden dan ook belangrijk dat hier wat aan gedaan wordt. Het gaat alleen om de aanleg van het sportpark die in de laatste versie van de plannen is ingetekend en dwars door het achterste perceel met volkstuinen snijdt.’
De Golden Raand
In 1979 wordt Volkstuinvereniging de Golden Raand opgericht door een aantal inwoners uit Vinkhuizen. Die eerste tuinders gingen voor een zo hoog mogelijke opbrengst met de toen gebruikelijke methoden. Het was een welkome aanvulling in het onderhouden van hun gezin. Later kwam er ook een gedeelte met biologische tuinen. Het bordje staat er nog steeds bij. Tegenwoordig wordt er op het hele complex gewerkt met natuurlijke middelen en mogen er geen geen bestrijdingsmiddelen of andere schadelijke stoffen gebruikt worden.
‘We worden nu bestempeld als biologische Volkstuinvereniging. Dat bordje hebben we te danken aan het predicaat uit de tijd van de oprichting’, zegt Oosterhuis. In 2022 stuurt voorzitter hij een brief naar de gemeente om te vragen of er een mogelijkheid is om het perceel van de Vereniging uit te breiden vanwege de enorme wachtlijsten. ‘Ik heb tot op de dag van vandaag geen enkele reactie daarop gehad’, zegt hij.
De Nieuwe Held
De plannen voor de ‘De Nieuwe Held’ zijn niet nieuw. In 1997 doet de gemeente Groningen een eerste poging om de omliggende grond te kopen van een Projectgroep, genaamd de Twentse Bouwers, die op dat moment een deel van de naastgelegen weilanden in bezit heeft. De gemeente wil met de koop vast voorsorteren op de groeiende bevolking op lange termijn. In 2007 levert de gemeente een bijdrage van maar liefst vier miljoen euro om de nieuwe wijk net ruim 1200 woningen te realiseren. Na jarenlang gesteggel en conflict komen zowel de gemeente Groningen als de Twentse Bouwers genoemd er toch niet uit. Halverwege oktober in 2011 lijken de plannen voor de bouw van een groot aantal woningen als uitbreiding van De Held dan ook definitief van de baan.
Een aantal jaren blijken de plannen toch weer van de grond te komen. De eerste ontwerpen worden gepresenteerd en het plan krijgt de naam ‘De Nieuwe Held’ in plaats van ‘De Held III’. Het dossier wordt voor zowel omwonenden als de gemeente steeds complexer. Het Wijkoverleg Vinkhuizen (WOV) vindt dat de gemeente de wijk vaak niet meeneemt in het overleg over de plannen. De gemeente Groningen reageert hierop door te stellen dat de bewoners wel zeker op de hoogte zijn gehouden door middel van het organiseren van informatieavonden.
Inkrimpen in plaats van uitbreiden
De huidige plannen verrasten dan ook het bestuur van en de tuinders van de Golden Raand: ‘In plaats van uitbreiden, moeten we nu ineens rekening houden met inkrimpen’, zegt Oosterhuis. De gemeente heeft wel voorgesteld om het stuk voor de ingang van de Vereniging beschikbaar te stellen als de achterste tuinen moeten wijken voor de sportvelden.
Maar zegt Oosterhuis: ‘Die grond is niet geschikt voor het verbouwen van gewassen en planten. Er staan veel hoge flat, waardoor de planten amper tot geen zonlicht krijgen. Ook is er geen omheining rondom het aangewezen perceel. Jaarlijks wordt hier een aantal keer ingebroken, waardoor de noodzaak voor het plaatsen van een hek hoog is.’ Als laatste stelt Oosterhuis dat er momenteel een fietspad over het perceel voor de Vereniging loopt. ‘Dat is verre van ideaal, want we willen niet dat iedereen zomaar door de tuinen gaat fietsen.’
Onderdeel van ons leven
Een van de tuinen die volgens het voornemen van de gemeente geschrapt gaat worden, is die van Eyke Velema. Sinds een aantal jaren heeft ze haar eigen moestuin waar ze vele gewassen verbouwt. Van komkommers tot paprika’s en van pompoenen tot pepers, er is van alles te vinden. ‘Ik wil er nu absoluut nog niet over nadenken dat dit allemaal weg is. ‘Mijn kinderen en ik brengen hier veel tijd door. We verbouwen veel van ons eigen eten, middenin de natuur.’
Velema laat trots zien wat ze de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Langs de randen van de tuin groeien een aantal felgele zonnebloemen. In de verte huppelen een aantal reeën die op zoek zijn naar voedsel. ‘Die komen hier regelmatig even langs om te eten. Ze zijn dol op de blaadjes van de rode bieten’, zegt ze. ‘Het zal heel verdrietig zijn als dit moet wijken voor een sportpark. Bomen, planten en dieren. Het hele ecosysteem dat hier in veertig jaar is ontstaan, is dan ineens weg. Verder kost het mij enorm veel tijd en geld om alles weer opnieuw te bouwen.’ Velema is niet de enige die haar tuin dreigt kwijt te raken. ‘Een aantal tuinders zit hier al tientallen jaren; die zijn hier inmiddels ook geworteld. Het is gewoon een onderdeel van hun leven geworden.’
Onzekerheid blijft
De plannen zijn vandaag de dag volop in ontwikkeling en ook is er al een archeologisch onderzoek gestart binnen een straal van honderd meter van de Vereniging. De gemeente Groningen stelt dat het op de hoogte is van de situatie, maar dat het de voornemens om met de huidige plannen door te gaan niet aan de kant zet. De komende periode wordt er weer met de Volkstuinenvereniging gesproken. Voorlopig blijft de onzekerheid bestaan onder de leden.
Foto: Eyke Velema hoopt dat de gemeente de plannen niet doorvoert
Bron: Westerkrant
Volg ons op Instagram of Facebook voor snelle updates over uw wijk.