Westpark wordt natuurlijk en avontuurlijk
Spreek tekst uit
Zondag 10 november zijn de plannen voor de herinrichting van het Westpark feestelijk gepresenteerd, onder het genot van live muziek, hapjes en drankjes. De initiatieven en organisaties in het Westpark hebben duurzaamheid en natuur hoog in het vaandel staan. Daarom hebben ze samen met de gemeente en wijkbewoners een plan ontwikkeld om een natuurlijk én avontuurlijk park te maken. Niet een pretpark, maar een rustige plek voor en door iedereen.
Het plein als kloppend hart
De parkeerplaats aan het einde van de Tarralaan wordt een plein. Het kloppende hart van het Westpark, aldus de organisatie. De Tarralaan zelf zal zijn naam weer eer aandoen met nieuwe bomen, bankjes en bloembakken langs de weg. De Buzzhalte wordt gerestaureerd, waar al het nieuws uit het park te volgen is. Het asfalt wordt bedekt met een laag halfverharding die ook in de rest van het park wordt gebruikt. De vijver wordt doorgetrokken tot aan het plein. Bestemmingsverkeer kan parkeren op de nieuwe parkeerplaats, achter het gebouw van de waterskivereniging.
Avonturenpad
Er zijn 2 nieuwe wandelroutes uitgezet in het park. De paden doorkruisen het park, waardoor voetgangers langs onverwachte plekken komen. Langs de ooievaarsnesten, de varkens, het wilgendoolhof, de chillhut en de yurt, bijvoorbeeld. Bij Tuinindestad kan u een speurtocht ophalen om alle bijzondere plekken in het park te vinden.
Kinderen
Er wordt voor kinderen een natuurlijke speelplek gemaakt. “Zand en water, meer hebben kinderen niet nodig om te spelen,” aldus het Westpark. Op het veld achter Tuinindestad, de Achtertuin, komt een waterval die vanaf de dijk een ondiepe stroom voedt. Het meandert als beekje over het veld. Het water wordt op twee plekken teruggepompt en in een bassin opgeslagen. De pomp krijgt energie van zonnepanelen. De watertoevoer kan met sluizen worden geregeld.
Vleermuizen
Het Westpark krijgt nieuwe bezoekers: vleermuizen uit de Suikerzijde. Omdat op het oude Suikerterrein wordt gebouwd wordt het voor de vleermuizen op het terrein lastiger om voedsel te vinden. Met name voor de water- en meervleermuizen, die boven plassen, meren en panalen op insecten jagen. Het plan is om de Skivijver in het Westpark geschikt te maken door met name aan de zuid- en westkant meer planten te poten. Daarnaast worden de oevers minder stijl gemaakt. Zo zijn ze natuurvriendelijker.
Denk mee!
Heeft u zelf een idee voor de inrichting van het park? Stop een briefje met uw idee in de brievenbus bij de Buzzhalte of stuur een mail naar Freek Sloot via [email protected].
Wilt u meer weten of wat van de sfeer proeven? Bekijk dan de filmpjes van Danny Hoffmann op het Youtube Kanaal of bekijk foto’s op het blogspot.
Volg ons op Instagram of Facebook voor snelle updates over Vinkhuizen
Verbonden organisaties
Tuin in de Stad
Tuin in de Stad is een kwekerij in het Westpark, aan de rand van Vinkhuizen. Wij kweken vaste planten zonder gif. Daarnaast verkopen wij kerstbomen, die je terug kan brengen. Wij hebben een moestuin, een camping, een doolhof met speelplaats en een kasteel als werkplaats. Vrijwel elke donderdag kun je bij ons eten op basis van donatie. Je kunt ons gebouw ook huren (met of zonder catering).
Adres
Contact
Plukn
In het Westpark zijn we druk bezig een openbaar voedselbos aan te planten. Hiermee willen we een voorbeeldfunctie worden van natuur-inclusieve landbouw en laten zien …
Adres
Contact
De Blije Bodem
In het Westpark bevindt zich de regeneratieve zelfoogsttuin ‘De Blije Bodem’. Een voedseltuin voor en door omwonenden met onbespoten, verse groente, kruiden en bloemen. Wij vinden …
Adres