Ga naar de inhoud

Wijkvoorstelling Zand Erover: leuke gesprekken en een vlucht door de tijd

Spreek tekst uit

Laden...

Hoe is het om ergens te wonen waar alles voortdurend verandert? En waarom zijn plekken zoals ’t Vinkhuys belangrijk? Die vragen stelt de gratis wijkvoorstelling Zand Erover, die in maart in ’t Vinkhuys plaatsvindt. Wat Zand Erover extra bijzonder maakt is dat iedereen die meedoet uit de wijk zelf komt, van de toneelspelers tot de decorbouwers. Regisseur Joost Dekker vertelt hoe het stuk tot stand is gekomen.

Een Vinkhuizense productie

Zand Erover is ontstaan uit een samenwerking tussen ’t Vinkhuys, VRIJDAG in de Buurt, regisseur Joost Dekker en productieleider Ingrid de Bruin, ter ere van het 50-jarige jubileum van ‘t Vinkhuys. Nu zet een gedreven groep wijkbewoners zich elke week in om van Zand Erover een mooie voorstelling te maken. De toneelgroep repeteert wekelijks, het wijkkoor oefent liederen die speciaal voor Zand Erover zijn uitgezocht, en Marian en Amarins maken samen met wijkbewoners kostuums en het décor. Wijkdichter Hannan van Rooij geeft een spoken word performance. Kortom, het is een echte Vinkhuizense productie.

Bijzondere gesprekken

Joost Dekker heeft het script voor Zand Erover geschreven. Bij een speciale bijeenkomst praatte Joost met wijkbewoners over hun Vinkhuizen. Uit die gesprekken haalde hij inspiratie voor het script. “Ik ben heel veel leuke mensen tegengekomen in Vinkhuizen”, zegt Joost. “Als je wijkbewoners bij elkaar zet kan iedereen meepraten over wat er in de wijk speelt. Wat is er nu, wat was er toen, wat komt er nog? Daar gaan de gesprekken over. Ik heb me daar steeds weer over verbaasd. Mensen zijn enorm betrokken. Dat gaat echt niet overal zo.” Joost licht vast een tipje van de sluier op: de toneelspelers gaan tijdens de voorstelling zo’n gesprek improviseren.

Levendig en vol humor

“Zand Erover vliegt in razend tempo door de tijd heen. Het gaat over geschiedenis, maar ook over het hier en nu”, zegt Joost. Zand Erover begint in de 18e eeuw, toen een Zwitserse familie naar Groningen vluchtte en in ’t Vinkhuys kwam wonen. In de jaren ’60 veranderde het boerenland in een woonwijk en werd ’t Vinkhuys een multifunctioneel centrum. Dat ging niet zonder slag of stoot. “Wat ik zelf erg leuk vind is dat het ons lukt om tegelijk veel historische info te geven, maar ook een levendig stuk vol humor neer te zetten”, zegt Joost.

Aanmelden

De voorstelling vindt plaats op 7, 8, 14 en 15 maart  om 20.00 uur in ’t Vinkhuys en is gratis. Er is nog plek voor aanmeldingen op 8 en 15 maart. Meld u snel aan met de aanmeldstrook, die u bij de bar in ’t Vinkhuys in kan leveren. Mailen mag ook, via [email protected].


Volg ons op Instagram of Facebook voor snelle updates over uw wijk. Wilt u zelf nieuws of een activiteit delen? Stuur uw bericht via ons contactformulier.