Van GFT naar compost, ook in de flat
Spreek tekst uit
Met de opkomst van plastic vanaf de jaren zestig nam de hoeveelheid afval enorm toe. Alle afval van de stad werd gestort in Wijster, waardoor de hoogste berg van Drenthe ontstond: de Col du Vam. Afval scheiden werd een noodzaak. Vinkhuizen was samen met Paddepoel en Selwerd in 1981 daarvoor een proefwijk. Vinkhuizers werd gevraagd ‘nat’ (tegenwoordig GFT-afval) en ‘droog’ (tegenwoordig restafval) te scheiden. Aan de burgers lag het niet, maar de proef mislukte doordat het zorgvuldig gescheiden afval toch op één hoop kwam. WOV coördinator Paul Borggreve vertelt erover.
Minicontainers
Eind jaren tachtig begon het afval scheiden serieus. Groningen voerde een minicontainersysteem in: een zwarte voor restafval en een groene voor GFT. Het GFT-afval wordt zoveel mogelijk verwerkt tot compost. Flatbewoners die geen ruimte voor een container hadden, kregen een groen GFT-emmertje. Dat emmertje had zijn problemen. In de zomer stonk het je keuken uit en de kwaliteit van het afval was laag. Derhalve stopte de gemeente al snel met het emmertje. Dat was weer jammer, want in het vervolg ging alles de grijze zak in.
Composteerbare zakjes niet zo’n goed idee
In 2024 kwam de mogelijkheid om je afval te scheiden voor flatbewoners terug. Her en der in de stad en ook in Vinkhuizen, rondom het winkelcentrum, zijn gezamenlijke GFT containers geplaatst waarin je je schillen kwijt kunt. Dat is behoorlijk succesvol. Soms zitten de containers helemaal vol.
Onduidelijkheid is er over GFT-afval in zogenaamd composteerbare zakjes. Op de zakjes staat een kiemplantlogo en is daarmee wel composteerbaar, maar in praktijk blijkt dat dat toch tegenvalt. De omloopsnelheid in composteerinstallaties is vaak ingericht op snellere processen. De zakjes blijven dan heel. Beter is het om zo’n zakje boven de laadbak leeg te gooien en dan opnieuw te gebruiken.
Elk jaar rond Pasen organiseert de gemeente compostdagen, waar stadjers gratis compost kunnen ophalen gemaakt van het GFT-afval. Flatbewoners zijn daarbij ook welkom bijvoorbeeld voor compost in hun plantenbak op het balkon.
Wil je meer weten of compost of heb je vragen of ideeën over groen of klimaatadaptatie in Vinkhuizen? Stel aan de wijkklimaatambassadeur Mennie Oosterhuis: [email protected]
Foto & tekst: Paul Borggreve
Volg ons op Instagram voor snelle updates over uw wijk.
Verbonden organisaties
WOV – Wijkoverleg Vinkhuizen
Wijkoverleg Vinkhuizen is dé bewonersorganisatie voor de wijk Vinkhuizen en behartigt de belangen van alle wijkbewoners.
Adres
Vragen en contact
Heeft u vragen, opmerkingen of ideeën voor uw straat of uw buurt? Neem dan contact op met het bestuur van Wijkoverleg Vinkhuizen of met één van de coördinatoren. Vragen zijn altijd welkom! We kunnen niet alle problemen oplossen, maar altijd wel constructief meedenken.
Voor algemene vragen: [email protected]
Voor financiële vragen: [email protected]
Voor vragen over communicatie: [email protected]
Voor vragen over Wijknieuws Vinkhuizen: [email protected]
Voor vragen over rondbrengen van flyers: [email protected]
Voor vragen over groen: [email protected]
Voor vragen over verkeer: [email protected]