Ga naar de inhoud

“De overstap op Warmtestad viel ons echt mee”

Spreek tekst uit

Laden...

Bert en Frouk uit de wijk Selwerd zijn begin dit jaar aangesloten op het warmtenet. Hoewel het echtpaar tevreden is, liep de voorbereiding niet helemaal zonder problemen. “Het eerste gesprek met De Huismeesters was prettig”, zegt Bert. “Maar het duurde lang voor er een tweede gesprek kwam. En sommige dingen die eerst waren beloofd, gingen toch niet door. Gelukkig is alles netjes opgelost en verliep het contact daarna goed.  De werkzaamheden zijn netjes uitgevoerd. De monteurs waren vriendelijk en dachten goed mee. We hebben er geen rommel of overlast van gehad.”

Water wordt snel warm

Het warmtenet vervangt de gasaansluiting. Dat betekent dat Bert en Frouk ook elektrisch gingen koken, op inductie. Dit was ook de grootste verandering, maar beviel ze goed. Het water kookt sneller dan met gas.  Door het warmtenet is daarnaast het warme water uit de kraan er veel sneller, vertelt Frouk. “Eerst moest het water nog verwarmd worden door de cv-ketel. Dat duurde zo lang, dat ik vaak de wasbak al vol had met koud water. Nu komt het water al warm binnen via de leidingen van WarmteStad. Dat scheelt enorm.”

Verwarming

De verwarming werkt nog steeds zoals ze gewend waren. De oude cv-ketel is vervangen. “Daarvoor in de plaats hangt nu een klein zwart kastje, iets kleiner dan de cv-ketel. Het maakt geen geluid en er hangt een metertje bij waar je je verbruik  kunt aflezen”, legt Bert uit.

Kosten

Over de kosten kunnen ze volgens Bert nog niet veel zeggen. “We moeten eerst een jaar afwachten voordat we echt goed kunnen vergelijken.” Wel valt het stroomverbruik tot nu toe mee. “We dachten dat we veel meer stroom zouden verbruiken nu we elektrisch koken. Je hoort weleens verhalen van mensen die moeten bijbetalen, maar het ligt ook aan hoe je zelf omgaat met je verbruik. Zet je  de verwarming vaak hoog, dan verbruik je meer. Wij letten daar goed op.”

“Het viel ons echt mee”

Bert en Frouk kijken positief terug. “Als mensen zich zorgen maken over de overstap, snap ik dat wel. Maar bij ons is  het allemaal netjes verlopen. Het viel ons echt mee.”

Sommige buren hadden wel wat problemen met de verwarming, maar Bert en Frouk merkten daar niets van. “Bij ons werkte alles meteen goed.”

Meer weten over het warmtenet van WarmteStad?

We begrijpen dat er in Vinkhuizen vragen zijn over het warmtenet. Daarom zijn er een aantal plekken waar u terechtkunt voor meer informatie:

  • www.warmtestad.nl – Hier vindt u alle informatie over het Groningse warmtenet. Kijk voor veelgestelde vragen en de antwoorden op: warmtestad.nl/veelgestelde-vragen
  • Informatiepunt – Er komt een informatiepunt in Vinkhuizen, waar u uw vragen kunt stellen. Zodra dit er is, hoort u van ons.
  • Mail ons – Heeft u vragen voor de gemeente of wilt u iets kwijt over het warmtenet in Vinkhuizen?  Mail ons via: [email protected]

 Wat kunt u verwachten na de zomer?

Na de zomervakantie gaan we u uitgebreider informeren én gaan we graag in gesprek. U ontvangt na de zomer een folder aan huis waarin we hier meer over vertellen.


Dit artikel maakt deel uit van ‘Vinkhuizen: op weg naar een duurzame toekomst‘, een samenwerking tussen Nijestee, WarmteStad, de Huismeesters, Patrimonium en de gemeente Groningen. Dit doen we om u zo goed mogelijk te informeren over wat er allemaal gaat gebeuren.

Om ervoor te zorgen dat de plannen die we maken zo goed mogelijk aansluiten bij uw behoeften, gaan we ook graag met u in gesprek. Dit doen we bijvoorbeeld tijdens informatie bijeenkomsten, inloopspreekuren, gesprekken aan de deur en ‘koffiekarmomenten’ in uw straat of buurt. Zo blijven we met elkaar in contact.

Heeft u een vraag of opmerking? Mail dan naar [email protected]