Ga naar de inhoud

Ook stenen kunnen bloeien – Groen in de Wijk

Spreek tekst uit

Laden...

Geveltuintjes bij de  Fortunaflat

Het fenomeen ‘geveltuintje’ begon twintig jaar geleden. Terwijl in buitenwijken woningeigenaren hun tuinen betegelden, waren er juist binnenstadsbewoners die wilden vergroenen. Een geveltuin is een strookje groen van maximaal 45 cm diep langs de gevel van je huis dat eigenlijk bij het trottoir hoort. Eén van de eerste geveltuinprojecten werd gerealiseerd in de Tuinstraat in 2005. WOV coördinator Paul Borggreve vertelt erover.

Fietsen

Vanaf 2010 konden burgers een aanvraag doen bij de gemeente. Bij goedkeuring haalde de gemeente stoeptegels weg en legde een rand aan. Beplanting en onderhoud was aan de bewoner. In Vinkhuizen zijn weinig gebouwen waarvan de gevel direct grenst aan de stoep. Bij de Fortunaflat is dat wel zo. In 2021 wilde de beheerder van de flat een geveltuintje. De reden was dat de gevel misbruikt werd om fietsen tegen aan te kwakken en er veel zwerfvuil lag. Geveltuintjes kunnen dat voorkomen.  De gemeente ging akkoord en realiseerde drie tuintjes. Toen de beheerder in 2022 verhuisde, ging het beheer over naar Wijkoverleg Vinkhuizen (WOV).

Lavendel

De tuintjes worden door veel Vinkhuizers gewaardeerd. De tuintjes hebben het wel moeilijk qua ligging: op het noorden. Ze krijgen weinig zon. Door de hoge flat staat er vaak een stevige wind. Toch zijn er planten die het leuk doen, zoals een fraai bloeiende lavendel.  Vervelender is het zwerfvuil (vooral peukjes) en niet zelden worden planten vernield. Dat is helaas iets dat bij sommige geveltuintjes hoort. In 2006 kwam in het nieuws dat de geveltuintjes in de Tuinstraat  meermalen slachtoffer van vandalisme waren. Dat is echter geen reden om op te geven, want van een beetje extra groen wordt iedereen gelukkiger en zo’n tuin biedt een habitat aan allerlei nuttige insecten.

Zelf aan de slag

Vanaf 2024 zijn de regels voor een geveltuintje verruimd. Je hoeft het nu niet meer aan te vragen, maar kunt meteen zelf aan de slag. Wel dien je je geveltuin te melden bij de gemeente (https://gemeente.groningen.nl/geveltuin-aanleggen). Wil je meer weten over geveltuinen of heb je vragen of ideeën over groen of klimaatadaptatie in Vinkhuizen? Stel ze aan de wijkklimaatambassadeur Mennie Oosterhuis: [email protected]


Foto & tekst: Paul Borggreve

Volg ons op Instagram voor snelle updates over uw wijk.