Op maandagmiddag 22-02-2022 heeft het Senioren Platform Vinkhuizen (SPV)(metaallaan 255,vinkhuizen) een middag georganiseerd, met als doelstelling Ontmoeten Ontdekken en Samenwerken.
Voor deze middag was uitgenodigd de heer Dr. F. van den Berg. De heer van den Berg was uitgenodigd om iets komen te vertellen over zijn ervaring
als 5- jarige jongen in het voormalig Nederlands- Indië. Met name over de tijd die hij met zijn moeder doorbracht in de tweede wereldoorlog in een Jappenkamp.
Hij begon te vertellen dat hij met zijn moeder opgesloten zat in een jappenkamp toen de Japanners nog niet vertrokken waren, maar dat de overgave van Japan al op 15 augustus 1945 plaats vond. De Japanners vertrokken op 2 september 1945. Toen was de oorlog voorbij en de mensen konden zich weer vrij bewegen.
Veel herinneringen van toen voor een jongetje van vijf jaar bleven hem tot op de dag van vandaag nog bezig houden. Vooral de situatie van toen hij bij de ingang van een kamp van een Nederlands militairofficier een snoepje kreeg. Steeds weer kwam de vraag bij hem op, " wie was die officier." die hem dat snoepje gaf toen die het kamp bezocht. Toen hij ouder was en in Nederland studeerde kwam het nog steeds naar boven, hij kon het niet loslaten. Wie was die persoon. Was het kapitein Westerling. Het was zo erg dat hij op zoek ging naar die persoon. Wie was het ?
Op een reis die hij later maakte naar het huidige Indonesië is hij daar ook op zoek gegaan naar de toenmalige situatie, met als uiteindelijk resultaat, dat hij deze persoon heeft gevonden en kwam er rust in zijn hoofd. Uiteindelijk ontdekte hij dat die persoon een zekere heer Plesman was geweest, die hij later ontmoette tijdens een cardiologen conference in Rome. Dhr Plesman is hier woonachtig.
Hoe is het mogelijk dat zo'n ervaring, als kleine jongen van 5 jaar, uit het verleden je nog zo lang bezig kan houden.
Na deze indrukwekkende inleiding werd de lezing afgesloten met gelegenheid tot het stellen van vragen en opmerkingen.
Vinkhuizen, 28 februari 2022