De Wijk De Wereld (DWDW) komt naar Vinkhuizen. Dat betekent dat ze ruim een half jaar de wijk induiken. Het team van DWDW gaat op ontdekkingstocht door Vinkhuizen. Ze gaan in gesprek met wijkbewoners op zoek naar pareltjes van verhalen van Vinkhuizers,
Ze gaan Vinkhuizers verleiden om samen met professionele theatermakers het podium op te gaan. Dat kan door middel van toneel, musical, dans, zang, dichten, cabaret. Noem het maar op. Een van de drijvende krachten achter dit jaarlijks terugkerend theaterspektakel met een Groninger wijk in de hoofdrol, is artistiek leider Karin Noeken.
Tot eind 2017 maakte Karin twintig jaar deel uit van cabaretkwartet Vrouw Holland. Ze staat zelf nog op de planken met de voorstelling DNA. Met DNA maakt ze een reis door het familiearchief van de Noekens “Ik wilde graag een keer een eigen programma doen. Ik hou van geschiedenis en ik luister graag naar mooie verhalen. Dat zijn de ingrediënten voor mijn eigen voorstelling, maar eigenlijk ook voor die van De Wijk De Wereld.” Karin groeide op in de Bataviastraat in de Indische Buurt. Eerst wilde ze actrice worden. Op de theaterschool in Kampen ontdekte ze dat ze regisseren nog leuker vond. Haar leven staat in het teken van theater.
Blijvende band tussen Vinkhuizers
Het idee achter De Wijk de Wereld is om te laten zien dat de prachtige Stadsschouwburg Groningen voor iedereen is. “Met de schouwburg bezoeken komt er een soort magie los.” Een week lang wordt de schouwburg aan de wijk gegeven. De Wijk De Wereld laat ook zien dat cultuur op een fantastische manier investeert in de verbetering van de leefomgeving van de wijk. “We zien prachtige dingen ontstaan. Mensen leren elkaar op een andere manier kennen. Ik vind het nog steeds bijzonder dat mensen met ons meedoen en ons vertrouwen dat het goed komt. We creëren een plek waar men gehoord en gezien wordt. Mensen laten hun kwetsbaarheid op het toneel zien. Dat doen ze samen met andere wijkbewoners uit Vinkhuizen. En dat schept vaak een nieuwe band die ook na het vertrek van De Wijk De Wereld blijvend is. Ik heb onzekere mensen weer zo zien groeien. Een voorbeeld: Peter. Hij had een zware tijd, was verslaafd geweest en om er weer boven op te komen was hij begonnen met gitaar spelen en liedjes schrijven. Mensen uit de buurt zagen een andere Peter en hij leerde zijn buren kennen. Vooroordelen vielen weg.”
Vooroordelen wegnemen
DWDW bezoekt wijken waar geïnvesteerd wordt in wijkvernieuwing. “Ik wil de kracht van de wijk laten zien. Vinkhuizen is meer dan een aandachtswijk en investering in stenen en problemen Er wordt al snel gepraat over bijvoorbeeld schulden. Er wordt nooit gevraagd of iemand mooi kan zingen of toneelspelen. Uiteindelijk is elk mens meer dan alleen problemen. We helpen met cultuur nieuwe zuurstof in de wijk te brengen.“
Wandelen door de Schouwburg is als een vernieuwde wandeling door Vinkhuizen
Niet alleen gaan Vinkhuizers zelf optreden, de rest van Vinkhuizen kan komen genieten. Als corona het toelaat, wordt er een wandeling door de schouwburg gemaakt alsof je wandelt door de wijk. Bezoekers komen op allerlei verschillende plekken, die ze bij een normale theatervoorstelling niet zien. Ze gaan o.a. al wandelend langs de orkestbak, de grote zaal en het Kruithuis. Onderweg ontmoeten ze mensen uit Vinkhuizen.
Eerste indruk van Vinkhuizen?
Karin is nu een paar keer in Vinkhuizen geweest. Op haar netvlies verschijnen de typisch hoge flats, de toegangstunneltjes, het vele groen, het wijdse en de ruimte. Ze kent de wijk van vroeger omdat ze er handbalde. En omdat ze er elke zaterdag haar oma in de Platinaflat bezocht. Om lekkere bokkepootjes te eten. “Ik vind de mensen erg aardig en warm. Ik zie Vinkhuizen als een rijke wijk. Er zijn veel wijkinstellingen en er gebeuren al ontzettend veel mooie dingen. Mensen staan voor elkaar klaar.”
Vinkhuizen, 1 december 2020