
Er is bewust gekozen voor een open keuken. Bezoekers kijken direct mee. ‘Ik ga dagelijks met plezier naar mijn werk. Het brengt veel variatie. Het is een kleinschalig restaurant. Met veel vaste mensen. Het is hier heel gemoedelijk en gezellig. We kunnen hier snel schakelen en zo inspelen op individuele wensen en je leert mensen goed kennen’. Soms hebben we als medewerker ook een soort signaalfunctie. Het valt op als vaste gasten een aantal dagen niet verschijnen, slechter eten of dat hun gezondheid snel achteruit gaat. Dan wordt er contact gezocht met de verzorging.
Klein en leuk team
Het team bestaat uit zes vaste mensen, zowel koks als gastvrouwen. Daarnaast zijn er regelmatig stagiaires. Christiaan en zijn collega Vangelis zijn namelijk allebei leermeester en mogen dus leerlingen begeleiden. Zowel vmbo leerlingen die langskomen voor een snuffelstage als mbo leerlingen die een half jaar stage komen lopen. ‘Het leuke aan koken is dat je iets creëert wat er mooi uitziet en nog goed smaakt ook’.
120 maaltijden per dag
Het wijkrestaurant is dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 uur. De keuken is open tussen 12.00 – 13.30 uur en 17.00 – 18.30 uur. Iedereen die wil genieten van een kopje koffie met wat lekkers, een lunch of diner is van harte welkom. Er komt bijvoorbeeld ook regelmatig een taxichauffeur hier even eten in zijn pauze. Er is een kleine kaart. En ook is er een mogelijkheid om een verjaardagsfeestje te vieren. Er is een apart zaaltje beschikbaar voor maximaal 20 personen. Het gebak wordt ook zelf gemaakt.
Alles wordt vers gekookt
‘Wij koken dagelijks voor 120 tot 180 personen. En alles is vers. Pure ingrediënten en dat komt terug in een pure smaak’, zegt Christiaan. In de keuken van het wijkrestaurant komen dagelijks zo’n 30 tot 40 personen genieten van een maaltijd. Daarnaast worden er maaltijden aan huis bezorgd in de wijk, worden maaltijden gemaakt voor de bewoners van NOVO Kornalijnlaan en voor de gesloten verpleegafdeling in de Veldspaat. ‘We hebben als doel dat de keuken op nul dient uit te komen. Dat betekent dat we ook minimaal 100 maaltijden dagelijks dienen te leveren. We zijn blij dat we dat nu opgebouwd hebben en hopen nog op een kleine groei’. Een complete driegangen maaltijd kost € 8,75. Voor mensen met een laag inkomen is er een subsidieregeling. Dan kan er al vanaf € 2,00 (afhankelijk van het inkomen) van een driegangen maaltijd genoten worden.
Donderdag daghapdag
Elke donderdag is er een daghap. Dan kan er voor een speciaal tarief van €4 gegeten worden. Voorbeelden zijn een broodje hamburger, lasagna of pizza.
Hoge kwaliteitseisen
Elke dag begint met het uitpakken en controleren van de bestellingen. Er wordt vooral gecheckt of deze op de juiste temperatuur zijn. Alle warme maaltijden komen in speciale thermoboxen. De maaltijden moeten boven de 65 graden celsius zijn. Regelmatig wordt er een testmaaltijd uitgevist om te kijken of het aan alle eisen voldoet.
Vrijwillige maaltijdbezorgers gezocht
Op dit moment beschikt het wijkrestaurant over 4-5 vrijwilligers die tussen de middag maaltijden bezorgen. Er is nog ruimte voor een paar meer. Een eigen auto is noodzakelijk. Je bent tussen 11.30 en 13.00 uur bezig. Er wordt een kilometervergoeding gegeven.
Meer informatie over wanneer welke maaltijden geserveerd worden, is te vinden op wijkrestaurantslentis.nl.
Tekst en foto: Emma Bel
Vinkhuizen, 22 mei 2017
Vinkhuizen, 22 mei 2017