In deze terugkerende rubriek belichten we betrokken mensen die wonen of werken in Vinkhuizen. In deze rubriek spreken we Nanneke Jager (62 jaar), buurtwerker bij WIJ Vinkhuizen.
Nanneke werkt nu vijf jaar uitsluitend in Vinkhuizen. Daarvoor werkte ze deels in Vinkhuizen en deels in Selwerd. Als buurtwerker richt Nanneke zich op participatie en activering. ‘Iedereen moet mee kunnen doen in de wijk. Ik ga met iedereen in gesprek. Zie mij als een steuntje in de rug. Ik zorg dat er ontmoeting plaats vindt. En dat ik de juiste personen koppel.’ Er zit heel veel talent onder de bewoners van Vinkhuizen. Dat kan meer aangeboord worden. Ik geloof dat als je je talent benut en inzet, dan krijg je waardering en groeit je zelfvertrouwen. Niemand mag meer eenzaam of overspannen thuis zitten. Ik wil weer lichtjes in de ogen laten branden.’ Samen met de wijkbewoner haalt Nanneke talent naar boven.
Bloembollen verpieteren zonder water
Bewoners helpen is Nanneke’s drijfveer. Dat kan met van alles zijn. Soms ook met solliciteren. Onlangs sprak ze een vrouw die wat moedeloos was. Ze wilde graag aan het werk. Gaandeweg het gesprek werd ze heel enthousiast over één vacature. ‘Ik vind het mooi dat ik haar energie heb gegeven en dat ze weer in haarzelf geloofd.’ Nanneke vergelijkt de mens met een bloembol. Sommigen krijgen geen water. Die komen niet boven de grond en niet tot bloei. Als zij eraan kan bijdragen dat de bloembol weer tot bloei komt, dan geeft dat voldoening.
Verbinden en koppelen van kleine pareltjes
Nanneke heeft maar liefst 14 projecten waar ze zich vol overgave op richt. Het doel is dat mensen in beweging komen . ‘Ik wil ze een warme plek bieden. En uit hun isolement halen’. Via de projecten gaan bewoners weer meer dingen doen en ze worden op ideeën gebracht.’ Mensen zijn kleine pareltjes die ik aan elkaar koppel. Elke dag is er wel een pareltje.’ Nanneke gaat altijd direct aan de slag. Ze wil voorkomen dat mensen in een neerwaartse spiraal terechtkomen. De participatiewerkplaats is een van die projecten. Het is een samenwerking van 23 organisaties in en rondom Vinkhuizen. Deelnemers zijn bijvoorbeeld Cosis, WerkPro, Kringloop+ en Tuin in de stad. Een keer per zes weken overleggen ze, steeds op een andere locatie, zodat ze goed van elkaar weten wat er speelt en wat ze gaan doen. Door de korte lijntjes, kan ik echt mensen direct activeren.
Een ander project is Vrouwkracht Diamant in de Wende en een ex-verslaafden groep die ze op weg helpt.
Ter plekke regelen geeft voldoening
‘Als buurtwerker komt mijn professionele ervaring echt naar boven als een bewoners in de stress zit. Als iemand binnenkomt, gestresst en onaardig doet én eigenlijk denkt dat ik toch niet kan helpen, dan zorg ik ervoor dat zo’n persoon weer tot rust komt. Ik regel vaak ter plekke dan even iets of pleeg een telefoontje. Dat geeft mij en de bewoner voldoening.
Veel actieve bewoners in Vinkhuizen
Nanneke vindt het opvallend en bijzonder dat er in Vinkhuizen erg veel bewoners zijn die zich actief inzetten voor de wijk. Mensen werken meer samen dan een paar jaar geleden. Er is een open houding en instellingen voelen minder concurrentie.
Wens: meer buurtwerkers om zorgtrajecten te voorkomen
‘Het zou heel mooi zijn als meer mensen op de preventie gaan zitten. Bijvoorbeeld meer buurtwerkers. Wij kunnen er vaak voor zorgen dat minder mensen in de zorg terechtkomen. Dat bespaart een gemeente aardig wat geld. Het voelt ook veel gelijkwaardiger voor mensen als wij ze direct op weg kunnen helpen in plaats van dat het te laat is en er een officieel zorgtraject moet komen.’
Foto: Nanneke Jager zittend derde van links en Vrouwkracht
Tekst: Emma Bel, foto: Marcus Braaksma
Vinkhuizen, 31 maart 2019