Ga naar de inhoud

Volkstuinvereniging Vinkhuizen geschokt door plannen de Held III

Spreek tekst uit

Laden...

Volgens de huidige plannen voor de nieuwe wijk De Held III moet een deel van volkstuincomplex Golden Raand verdwijnen, zodat er een sportcomplex kan worden aangelegd.  Het Dagblad van het Noorden interviewde Mennie Oosterhuis, voorzitter van de Volkstuinvereniging Vinkhuizen. Het nieuws was voor hem een grote schok.

Huurcontract tot 2030

Volkstuinvereniging Vinkhuizen heeft 220 leden. Nog eens 100 mensen staan op de wachtlijst om ook een tuin te krijgen. Bovendien heeft de volkstuinvereniging een huurcontract tot 2030. De tuin kan dus helemaal niet krimpen.

“Dat ze hiernaast gaan bouwen komt niet als een donderslag bij heldere hemel. We wisten dat het geen grasland zou blijven, maar hoopten dat het volkstuincomplex onaangetast zou blijven,” vertelt Oosterhuis. “Mensen leggen hun ziel en zaligheid in deze tuinen. De gemeente schrapt met één pennenstreek twintig van de 270 tuintjes.”

Belangrijk voor de natuur

Het deel van de volkstuinvereniging dat volgens de plannen geschrapt moet worden, is een biologische tuin. De hoek staat vol inheemse bloemensoorten, planten en dieren. Er ligt een vlindertuin en wordt als aanvliegroute gebruikt door vleermuizen. Het is dus een belangrijk stukje natuur.

Een sportcomplex naast de volkstuinvereniging kan veel drukte en lawaai opleveren. Dat terwijl een volkstuin juist een heerlijke plek is om van de rust te genieten. Oosterhuis vreest dat veel gebruikers dan niet meer bij de volkstuinvereniging willen tuinieren.

Verwarring

Oosterhuis heeft contact opgenomen met de Partij voor de Dieren. ”Als er één partij is die tegen de afkalving van deze volkstuin zou moeten zijn is het de PvdD,” zegt Oosterhuis. PvdD raadslid Bart Hekkema was onder de veronderstelling dat de moestuinen niet zouden worden aangetast.

“Behalve het sportpark is er ook nog de aanpak van de westelijke ringweg,” zegt Oosterhuis. “We kregen een tekening onder ogen van de gemeente waarop het volkstuincomplex dwars door midden gaat. Ik heb gemaild. De gemeente zei dat dit berust op een misverstand. Dat moeten we dan maar aannemen.’’


Bron: Dagblad van het Noorden

Foto